viernes, 19 de mayo de 2017

GP Ajuntament, ACTES COMMEMORATIUS 100 ANYS CIUTAT

Tavernes reprén els actes commemoratius per a celebrar els 100 anys de Ciutat

El divendres dia 26 de maig tindrà lloc un concert de cançons de tradició popular a càrrec de l’Ajunt de la Bóta, un grup local que al llarg de tota la seua trajectòria ha realitzat una gran tasca d’investigació, recuperació, enregistrament i posada en escena del patrimoni musical.

El 21 de desembre de 1916, Tavernes de la Valldigna va obtindre el títol de ciutat per ordre del rei Alfons XIII. Per a commemorar esta data històrica, l’Ajuntament de Tavernes dedica tot este any per a donar a conèixer el ric patrimoni cultural i històric.

Així, l’Ajuntament reprèn a partir del dia 26 de maig els actes commemoratius dels 100 anys de ciutat amb el concert de l’Ajunt de la Bóta a la Casa de la Cultura, a les 20 hores.

Dins de les activitats que formen part del centenari es troba una peça musical que està preparant el compositor Omar Sala a partir del text autobiogràfic “De mi patria”, del llibre La Travesía, de José Bennàcer, fill predilecte de Tavernes i persona de relleu dins del món de la intel·lectualitat i del pensament. L’obra s’estrenarà en un concert commemoratiu amb la Banda Simfònica de la SIUM de Tavernes.

Al llarg de l’any hi haurà una sèrie d’exposicions fotogràfiques i etnològiques al voltant de les eines i vestits que s’utilitzaven antigament, així com la recreació d’una casa de principi de segle XX i una fira gastronòmica i artesanal. També es pretén dignificar la memòria de persones de la ciutat com Julio Magraner, que dóna nom a una escola; Francisco Valiente, que va escriure la lletra de l’himne de Tavernes; Àngel Mifsud, poeta, lingüista i professor; Joan Vicent Clar Camarena, poeta i Premi Vicent Andrés Estellés; Joaquim Verdú Ferrer, cronista honorari de la ciutat o Antonio Chover Salom, músic i compositor.

L’Ajuntament de Tavernes comptarà amb la implicació de ciutadans i del teixit associatiu de la ciutat ja que és fonamental l’ús de les fonts orals per a recuperar la memòria i la història de la ciutat. Així, col·laboraran tant els cronistes oficials de la localitat, com el Centre Excursionista, el Grup de Balls Populars, la banda de música, comerciants, empresaris, particulars, etc.

L’objectiu és aprofitar l’esdeveniment del centenari per a dinamitzar culturalment, socialment i econòmicament la ciutat mitjançant un projecte d’actuacions que reactive el potencial cultural, turístic, artístic, paisatgístic i gastronòmic de Tavernes.

Acte institucional del dia 21 de desembre del 2016

El 21 de desembre de 2016 es varen iniciar de manera oficial els actes de commemoració del centenari. En el saló de plens de l’ajuntament la Cronista Oficial de Tavernes de la Valldigna, Encarna Sansaloni, va llegir, en un acte institucional, l’acta de nomenament de ciutat de 1916. En este acte també es va retre merescut homenatge a la veïna centenària de la ciutat, Josefa Peiró i després, tal com s’explica en l’acta del 1916, es va fer una cercavila amb música que va recórrer els carrers del centre de la ciutat. La cloenda es va tancar amb l’actuació musical de diversos grups de la ciutat i amb un brindis de germanor.
Com a preludi del centenari, el dia 10 de desembre va tindre lloc l’acte Univers Chirbes, en què l’Ajuntament va reconèixer la figura i l’obra de l’escriptor nascut a Tavernes, Rafael Chirbes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario