lunes, 22 de febrero de 2016

MEMÒRIA ANUAL 2015 CÀRITES INTERPARROQUIAL TAVERNES

MEMÒRIA 2015

Com cada any a l’arribar  aquestes dades, totes les Càritas fem balanç de totes les nostres activitats i projectes realitzats al llarg de l’any per presentar a la nostra Diòcesi un reflex de la nostra tasca mitjançant les memòries parroquials, interparroquials i de l’economat.

1.- INFORMACIÓ GENERAL DE LA CÀRITAS INTERPARROQUIAL

La nostra Càritas Interparroquial està formada per uns  60 voluntaris, amb representació de les parròquies de San Josep i San Pere, a més d’una vintena de col·laboradors que participen majoritàriament en els projectes de  l’economat i del reforç escolar.

Aquestos voluntaris es distribueixen formant els següents equips i projectes:

·                 Acollida (San Pere i San Josep)
·                 Equip d’animació
-        Projecte d’animació i formació per a joves
·                 Equip de tresoreria 
·                 Equip d’assessorament social i laboral
·                 Projectes assistencial :
-        Economat
-        Rober
·                 Projectes formatius :
-        Alfabetització
-        Reforç escolar
-        Escola de mares i pares

2.- ACCIÓ SOCIAL

§     Al llarg de 2015 a les nostres acollides han estat ateses  213 famílies, 70 a la parròquia de San Josep i 143 a San Pere. Sumant tots els membres de les unitats familiars serien 595 persones i d’elles 299 ho són menors d’edat.
§     De les famílies ateses 79 són estrangeres i 134 espanyoles ( 63 %)
§     La majoria de persones ateses tenen una edat entre 31 i 44 anys
§     De les 213 famílies ateses al llarg de 2015, 45 han arribat per primera vegada a les nostres acollides
§     Les necessitats més demandades hi són:
-        Alimentació
-        Roba
-        Ajuda per a l’habitatge: llum, aigua, ....
§     I el perfils  atesos més característics són:
-        Parelles joves amb fills
-        Persones amb habitatges amb condicions precàries
-        Immigrants sense papers
-        Dones soles amb fills 

2.- ANIMACIÓ DE LA COMUNITAT

Una de les tasques més important de les realitzades per Càritas  es l’animació, conscienciació i denuncia a la nostra comunitat dels fets  que malauradament  permeten la injustícia social, des de l’animació es busca conscienciar i motivar a la nostra societat per tal d’aconseguir un món més solidari i equitatiu.

Moltes són les accions realitzades al llarg de l’any, des de l’animació parroquial mitjançant la sensibilització del segon diumenge de cada mes i la informació continua de les nostres activitats i reptes aconseguits.

A més al llarg de l’any s’han realitzat accions puntuals com:

-        Campanya dels quilos a la Quaresma i Nadal
-        Fira del llibre a San Jordi i a San Jaume (platja)
-        Berenar solidari
-        “ Rastro ”
Així com la participació en concerts, curses, i altres accions solidaries promogudes per altres entitats i associacions.

Totes aquestes accions han permès al llarg de 2015 arreplegar 7.255 quilos amb aliments i 12.000 € mitjançant la participació tant de particulars, com de col·legis i empreses en les  distintes campanyes, a més de continus donatius anònims.

Però a més, i és el més important  contem amb la  participació  de tot un poble en les nostres activitats, un poble sensibilitzat i sempre solidari és l’objectiu prioritari que busca l’animació 

3.- MEMÒRIA DE L’ECONOMAT 

El projecte de l’economat busca atendre una de les necessitats més demandades pels usuaris de Càritas. Enguany porta funcionant ja cinc anys, ja que va néixer des de la Càritas Interparroquial els anys més greus de la crisi.

L’equip es troba format 20 persones, entre voluntaris i col·laboradors de Càritas. Realitza  les seues activitats el dimecres i dijous de cada setmana, dia en què es obert als usuaris.
Els aliments facilitats provenen de la compra realitzada des de l’equip de Càritas de la qual els usuaris abonen un 50 % del seu valor en el mercat. Gràcies als aliments arreplegats en les campanyes i als donatius i subvencions entregats a la Interparroquial  ens permet poder continuar ajudant als usuaris d’aquest projecte.

Durant aquest any s’han distribuït 56.343 quilos entre aliments i productes d’higiene personal i neteja, a més d’uns 8.000 quilos de melons ( donatiu de fruites Bollo)
Durant l’any 2015 hem ates 174 famílies , que sumen 584 persones i de les quals 270 són menors d’edat.

Les nacionalitats dels usuaris són: espanyols  ( 58 %) i de la resta, es a dir, el 42 % les nacionalitats més freqüents són: marroquins, bolivians. Senegalesos i països de l’est

D’aquestes  174 famílies, 28 han vingut enguany per primera vegada a l’economat, 17 fa un any que venen, 21 fa  dos anys, 24 fa tres anys i 73 fa més de quatre anys.  Aquesta ultima data, el que hi haja 73 familiars que fa acudeixen de forma continua a l’economat durant més de quatre anys, ens marca un fet preocupant: la pobresa crònica al nostre poble

Tots els usuaris de l’economat passen abans per les acollides on són acollits, entrevistats i periòdicament se’ls fa un seguiment i acompanyament cada tres mesos. A més abans han passat pels serveis socials.

No hay comentarios:

Publicar un comentario