lunes, 26 de enero de 2015

Nota de premsa del PSPV- PSOE DE TAVERNES SOBRE EL MUR DE VERGERET

EL PARTIT SOCIALISTA INSISTEIX EN LA URGÈNCIA I NECESSITAT DE CONSTRUIR EL MUR DE CONTENCIÓ DEL RIU VACA DAVANT ELS VEÏNS DE LES ZONES MÉS AFECTADES

El PSPV-PSOE de Tavernes va convidar a l'expresident de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Juan José Moragues per a que explicarà als veïns del poble quines són les causes i quines poden ser les conseqüències de l'actual situació en la que es troba el riu Vaca al seu pas per la ciutat i la zona urbanitzada del Vergeret sobre la qual pesa una ordre d'enderrocament.
Socialistes TavernesSegons Moragues el problema ve de lluny, de quan l'alcalde del PP va ignorar les denúncies que els agents de la Confederació van fer en el moment de començar a construir-se els edificis. Va preferir recórrer... i recórrer... en lloc d'aturar les obres i esperar la decisió judicial" De fet, va afegir Moragues, el problema és fins i tot anterior "de quan es va donar llicència a unes obres que clarament no eren legals".

Víctor Borràs va insistir davant  les vora cent persones que assistiren a l'acte en la seua voluntat, si és alcalde, de construir el mur de contenció "perquè sense eixe mur qualsevol planificació, obra, servei o infraestructura que es vullga fer a Tavernes estarà sentenciada de mort abans de nàixer. No podem plantejar-nos construir una pista d'atletisme nova si sabem cert que on anem a construir-la, el dia que siga, ploura i s'ho endurà tot... o sí podem fer-ho. De fet això és el que fa el nostre alcalde".
 
El PSPV-PSOE va organitzar una xerrada el passat dijous 22 de gener a la casa de la cultura sobre el mur de contenció del riu vaca. En aquesta xerrada van intervindre  Juan José Moragues (expresident de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer) i Victor Borràs (regidor socialista a Tavernes i ex regidor d'hisenda).
Juan José Moragues, va explicar tot el procés polític i administratiu per a la realització de les actuacions en el riu vaca, demostrant amb papers que les obres estaven licitades en agost de 2011 per un import de 47 milions d'euros:
1.  S'inicia en 1989 per iniciativa de les Corts Valencianes amb l'ordre de realitzar un Pla director d'actuacions en la Safor.
2. Certes actuacions es van incloure en el Pla Hidrològic de la Conca del Xúquer, aprovat pel Consell de Ministres del 24 de Juliol de 1988 (BOE de 11 de Agost de 1998).
3. El Pla Hidrològic Nacional, Llei 10/2001 de 5 de Julio, inclou en l'anexe de llistat d'inversions:
      "Laminación y control de avenidas en la cuenca del río Serpis.
      Laminación y control de avenidas en la cuenca de la rambla Gallinera.
      Laminación y control de avenidas en la cuenca del río Vaca."
4. Reial Decret Llei 2/2004 de 18 de Juny pel qual es modifica la Lei 5/2001 de Pla Hidrològic Nacional, s'inclouen aquestes actuacions en l'Anexe IV: "ACTUACIONES PRORITARIAS Y URGENTES."
5. Per acord del Consell de Ministres de 19 de Novembre de 2004 se encomanen aquestes actuacions a ACUAMED (empresa pública del aigua en l'arc mediterrani), amb dotació pressupostaria.
6. Com a conseqüència  d'això,  el 23 de Desembre de 2004 ACUAMED licita els corresponents projectes d'obra per a la redacció del projecte.
       En concret ,per al riu  Vaca el pressupost de redacció del projecte se estimava en 1.152.510,50 € (sense IVA) y un termini d'execució del mateix de 10 meses, amb una inversió total prevista de 16.54 milions €.
7. Primera avaluació (actualització)dels costos. Setembre  de 2005. Adaptació del conveni de Gestió Directa entre el Ministeri de Medi Ambient i ACUAMED.  El pressupost és de 27 milions d'euros.
8. Vaca: Informació pública del projecte en Setembre de 2008. pendent d'avaluació ambiental. Nou pressupost estimat 40.6 milions €.
9. Obtenció de la Declaració d'Impacte Ambiental: BOE 30 de Setembre de 2010.
10. Aprovació del projecte constructiu: 5 de Julio de 2011. Pressupost  47.035.609 € y un termini d'execució de 30 mesos.
11. Licitació de les obres, assistència tècnica i ambiental, el 8 d'agost de 2011. 
Una vegada licitades les obres, el govern d'Espanya canvia al PP i desapareix el finançament a ACUAMED i les obres del riu vaca. Si abans les obres que feia ACUAMED eren sense recuperació, es a dir que no hi havia que pagar per elles, a partir del 2012 els criteris nous són amb recuperació (hi ha que pagar per elles), dediquen sols el 12% del seu pressupost a qualitat, protecció i restauració ambiental.
A partir de 2012 el pressupost de l'empresa pública ACUAMED és redueix considerablement i la major part de les obres són amb recuperació dels costos de part de la  inversió.
Per la seua part, Victor Borràs va explicar la situació complexa que existeix en la canalització del riu, incidint que afecta no sols a la zona del vergeret sinó també al Pla General d'Ordenació Urbana de Tavernes. Hi ha altres projectes que estan pendents de la canalització del riu: Lepanto-riu, segona fase del polígon del Pla, la zona de darrere de l'Alfandec per construir un centre d'educació especial, el sector marjaletes-fontetes, és a dir, hi ha molts projectes que depenen de la canalització. No és sols un problema del Vergeret, és un problema del poble.
La relació entre l'Ajuntament i la Confederació és la següent: quan s'inicia el projecte, quan comença a executar-se l'urbanització de Vergeret es fà sense tindre l'informe favorable de la Confederació, hi ha una zona  els 100 metres des de el marge del riu, la zona de policia, que per a fer qualsevol actuació es necessita l'informe favorable i permís de la Confederació. Aquest informe no es tenia. Quan s'envia el PGOU de Tavernes a la Confederació Hidrogràfica, esta informa que està correcte però matisa que qualsevol actuació que es faça dins de la zona de policia, es a dir que estiga afectat pel riu, requerirà d'un informe individualitzat. Quan comença a executar-se l'obra de Vergeret es fa sense eixe permís individualitzat, entrant en un conflicte i denuncies entre l'Ajuntament i la Confederació.
 El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat  Valenciana va fallar a favor de la Confederació: "imponiéndole una sanción de 6.010,13 euros; y ordenando la paralización inmediata de toda construcción en la zona de policia del rio Vaca, así como la retirada de todas aquellas viviendas construidas sin autorización de este organismo de Cuenca que afecten a la zona de policia del mencionado cauce" i en el Tribunal Suprem es va ratificar la sentència  reduint la sanció a 4.000 euros.
Per salvar un poc la situació, la Confederació i l'Ajuntament s'han posat en contacte, parlant de la situació real de les vivendes que hi ha allí. S'ha parlat de construir una mota, un mur, que siga compatible amb el projecte de laminació del riu. Tot per salvar la situació i legalitzar la zona del Vergeret i que no s'haja d'executar la sentència.
A més, l'agent urbanitzador ha demanat en reiterades ocasions a l'Ajuntament que faça la recepció de l'obra, però aquesta no s'ha fet perquè està incompleta, falten fer algunes actuacions. L'agent urbanitzador ha denunciat a l'Ajuntament  i el contenciós està obert.
La licitació es va fer en agost del 2011 en un govern socialista i es va abandonar quan va hi haure un canvi de govern en novembre. El socialistes a Madrid hem estat presentant esmenes, en el Congrés dels Diputats, als pressupostos generals de l'Estat per a que s'incloga aquesta inversió, totes han sigut rebutjades. També s'han presentat en el Senat i també han estat rebutjades. No hem deixat de treballar per què el projecte de canalització del riu es faça; és el principal objectiu y no l'hem de perdre de vista. La canalització del riu és la millor opció, hem treballat presentat esmenes als pressupostos Generals de l'Estat i als pressupostos de Tavernes i continuarem treballant. A Tavernes sent conscients que són unes mesures cautelars per salvar una situació concreta i a Madrid perquè la laminació del riu soluciona tots els problemes que té Tavernes i que ja he anomenat abans. L'objectiu és que es faça la canalització del riu.
A Tavernes el risc d'inundació no ha desaparegut i sabem que cada cert temps passa, produint-se danys materials, en cases, negocis, en col·legis, instal·lacions, tot açò té un cost.
En els pressupostos que es presentaren en desembre a Tavernes, que va presentar Compromís, no incloïen aquesta inversió. Els socialistes presentarem una esmena demanant que es fera, l'esmena va ser rebutjada pels 5 vots de Compromís i l'abstenció del Partit Popular. En el mateix plenari l'alcalde de Tavernes Jordi Juan, de compromís, ens tira del govern. Hem estat insistint en que es faça perquè volem donar una solució al problema de Vergeret i a totes les altres inversions que es pogueren produir en uns anys.
Si es fera aquesta inversió, a curt termini donaríem una solució a la  sentència del Vergeret , el centre d'educació especial ja podria rebre els terrenys la Conselleria si férem el mur, la carpa del Vergeret també està informada desfavorablement i la ronda sud també necessitaria el mur.
Aquesta inversió del mur està al voltant dels 300.000 euros, és una quantitat important que representa el 2% del pressupost de Tavernes que és d'uns 15 milions d'euros. Tavernes els té i no estic dient que ho pague l'Ajuntament y que es quede ahí. Volem:
1. Demanar que es faça la canalització del riu.
2. Mentrestant  no es fa que es faja el mur del que hem estat parlant.
3. Que ja que el mur es compatible amb la canalització del riu que ho pague l'Estat. Si s'haguera fet correctament, en el seu moment, hauria d'haver sigut l'agent urbanitzador qui hauria d'haver fet el mur compatible amb el projecte de laminació del riu. Però l'Ajuntament ha de donar una solució i, si ho ha de finançar en els pressupostos de l'Ajuntament,  això no vol dir que eixe cost no el recupere, a través de l'Estat o l'agent urbanitzador.
“He dit uns 300.000 euros. Per comparar dir que el rebut de la llum és de 500.000 euros, les mancomunitats més de 300.000 euros. Estem parlant d'una persona que guanya mil euros si pot fer una despesa de 20 euros o si li pot deixar 20 euros a algú per a que després li ho torne”, va dir Borràs a la conferència.
La sorpresa més gran ha estat al veure el vídeo amb que el senyor alcalde ens ha sorprés aquest cap de setmana, demostrant que inclús des de l’oposició som nosaltres qui fem la feina del govern i que la nostra expulsió no obeïa més que a una estratègia política per governar sols el poc menys d’un any que quedava fins la cita electoral de maig. No podem més que dir que l’actuació del grup Bloc-compromís, recorda molt a la dels paràsits.
A més de remarcar la gran arrogància i falsetat que destila, doncs quan tenia a la mà fer-ho possible, era votant a favor al plenari dels pressupostos del mes de desembre de l'esmena presentada pels socialistes, en el que va votar en contra, a més de fer burla de la voluntat de les més de 1000 persones que varen donar la seva signatura en recolzament d'aquesta esmena. I ara ens ve amb un vidiet?!
Considerem que el mur de contenció és un projecte necessari, de futur i de ciutat i que d'ell depenen moltes coses, i per això hem treballat, treballem i seguirem.
La responsabilitat de l'urbanització del Vergeret és de l'Ajuntament, la sentència és en contra de l'Ajuntament, manara qui manara en el seu moment, i el que demana el grup socialista es que done una solució ja. Que es faça el mur de contenció del riu. 

       Més informació podeu contactar directament Víctor Borràs al 634 204 518 ó 669 395 815

4 comentarios:

 1. M'ha agradat la nota del PSOE. Es una d'eixes notes aclaridores i que els partits no solen publicar molt en tant que és un reconeixement implicit de quant malament actuaren contra els interessos d'un poble, en este cas Tavernes, per afavorir altres on ells governaven, Gandia i Oliva.

  Segons la nota, Acuamed licita el projecte en desembre del 2004, i el projecte constructiu s'aprova en juliol del 2011. En total han passat sis anys i 7 mesos. Un projecte urgent i prioritari, amb el PSOE en el govern de la nació i en la Confederació del Xúquer, que tarde sis anys i mig?

  Més de 6 anys i mig i sense el PSOE fer res pel projecte del Vaca. Això si, la resta de projectes, tots de la mateixa època i dins del Pla de la Safor-Valldigna com reconeixeu, s'executen amb normalitat i sense cap problema. I sense retards. I jo pregunte: ¿Perquè els de Gandia i Oliva si que es fan amb normalitat i de pressa i el de Tavernes no?

  Estic referint-me, per si de cas encara algú no ho sap, del projectes del Serpis i del Vernissa a Gandia, que té govern socialista a l'ajuntament i que estan acabats pràcticament en el 2011 o el projecte de Gallinera-Alfallaí en Oliva, començat i avançat en el 2011 també amb govern socialista a l'ajuntament. Eixos projectes no van tardar sis anys en aprovar-se i executar-se: es van resoldre i executar ben prompte. A Gandia i Oliva, sí. A Tavernes, no ¿Algú creu en les casualitats?

  Cal agrair la nota del PSOE perquè es prou aclaridora i explicativa de la seua actuació en el projecte del Vaca i de Tavernes. Ara nomes fa falta que el PSOE i Víctor Borràs, rematen la faena i ens expliquen perquè la Confederació, dirigida pel socialista Juan Jose Moragues de Gandia, va tardar 6 anys i mig en aprovar una obra URGENT I PRIORITARIA i que va licitar com digueu en desembre del 2004.

  Igual la resposta potser perquè a Tavernes ací no hi havia un govern socialista i vau decidir que millor no fer res per no donar-li motius i bases de propaganda electoral al PP. I això seria preocupar-se pel vostre interés electoral, i oblidar el poble i Tavernes ¿Va ser per això?

  Esperem eixa explicació sobre com es tarden 6 anys i mig des que es licita el projecte fins que el vau aprovar. I ERA URGENT I PRIORITARI.

  Com he dit la nota es molt aclaridora. Cal donar-vos les gràcies perquè obriu els ulls a molts vallers en comprovar que no es vau preocupar per a res de Tavernes, i sí de Gandia i Oliva.

  Podeu dir que no així, dir el que vulgau, però la vostra nota està molt clara. I deixa ben evident que la culpa que el projecte no estiga se la podeu repartir: abans el PSOE per tardar 6 anys i mes en fer un projecte urgent i prioritari, i ara el PP per votar en contra en les Corts de Madrid, el projecte del Vaca sense fer.
  Ai, estos del PPSOE...

  ResponderEliminar
 2. Sr. Anònim, una llàstima que no haja vingut a la reunió, allí s'haguera assabentat dels motius pels quals uns projectes han anat més ràpids que altres.

  Sembla mentida que una persona, com vosté pareix, tan instruida desconega que l'empresa estatal ACUAMED (Actuaciones en las Cuencas de Aguas del Mediterràneo) era l'encarregada de fer les actuacions en totes les conques hidrogràfiques mediterrànies, i no depén de cap confederació hidrogràfica sinó del ministeri d'hisenda. Per la qual cosa difícilment el Sr Moragues aprova ni licita cap obra, la feina de cada confederació era decidir les obres i la urgència, d'elles, cosa que es va fer el 2004 2 mesos després de ser nomenat president de la confederació.
  Com li he dit abans cada projecte comença amb els estudis que hi havia fets en eixos moments i casualment els estudis que ambientals que estaven fets al començament de la declaració d'urgència (2004) eren els de la rambla del Gallinera i la del riu Serpis, i del riu Vaca no hi havia res de res, per la qual cosa es va començar de zero,
  Però veig que a vosté no l'interessa res de tot això, el seu objectiu és emmerdar i manipular la informació per a que els seus acòlits s'ho beguen com un ou i ho repetisquen com a cotorres.
  Li recomane que es documente millor i deixe de donar lliçons de manipulació, ja sabem que és un mestre en això.
  El poble de Tavernes té un problema en el riu i l'Ajuntament, com a responsable que és, ha de posar solucions, dedique's a buscar-les i deixe a qui les proposa que faça la seua feina.

  ResponderEliminar
 3. Te raó l'article de del PSOE i també l'ultim anònim el problema i la responsabilitat la té l'Ajuntament per aprovar i executar un projecte d'urbanització prop del riu sense els permisos de la Confederació Hidrogràfica. Pero eixa la responsabilitat la té l'Ajuntament per que algunes persones deguen decidir i votar a favor de fer i executar eixe projecte que presentava un agent urbanitzador privat per tal de fer un negoci urbanístic.
  La responsabilitat la tè l'Ajuntament i tindria que fer el mur o la sol.lució provisional idònia per poder legalitzar les vivendes de les persones que amb bona fe van comprar la seua vivenda en eixa zona pensant que tot era legal.
  Ara be fet això l'Ajuntament tindria que demanar les responsabilitats patrimonials als dirigents que han sigut els responsables d'aquestes ilegalitats i d'estos danys i perjudicis per a l'hisenda pública.
  No es per que o puga opinar jo o cualsevol persona, es així per que així ho deterina la legislació vigent.
  Podeu vore al respecte el que determina la LLei 30/1992, de 26 de novembre, de Règim Jurídic de les Administracions Públiques i del Procediment Comú, al seu títol X dedicat a la responsabilitat patrimonial així com el seu Reglament d'execució.
  Qui siga responsable d'aprovar eixe desficaci que siga responsable de fer front als danys i perjudicis (com son el pagament de la demolició de les vivendes afectades per la sentencia) o com a mal menor que pague el cost de la mesura providional de solucio per la legalització de les vivendes (el pagament del mur o altra mesura que es crega convenient).
  Senyor o senyors regidors que van votar a favor de l'aprovació i execució del projecte d'urbanització, siga quin siga el seu partit, sobre aquest tema crec que tindrien que fer dos coses:
  Primer: demanar perdó als propietaris de les vivendes afectades pel mal son que es estan vivint pel futur incert de la seua vivenda.
  Segon: fer front al pagament de les despeses que l'Ajuntament i els ciutadans tinguen que asumir per donar sol.lucio al problema que vostés han creat.

  ResponderEliminar
 4. Crec que està ben clar. Sis anys i mig perquè un govern del PSOE aprove un projecte d'obres declarat URGENT I PRIORITARI. I no hi ha més.

  I no ens mentisca: Es vosté molt atrevit de vindre ací a dir que Acuamed és del Ministeri d'Hisenda quan tot el mon sap que depén del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente. ¿I de quin ministeri depén la Confederació del Xuquer? Efectivament, del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
  Del mateix ministeri. Més clar aigua, no?

  Independentment de que en l'any 2004 el Vaca començara desde 0 (zero Zapatero) ¿no li sembla a vosté molt estranys que fins el juliol del 2011 no s'aprove el projecte construcció quan era URGENT I PRIORITARI? Sis anys i 7 mesos per aprovar eixe projecte tenint com tenien a mà tots els tècnics, mitjans i possibilitats de l'Estat per avançar un projecte que estava declarat PRIORITARI I URGENT?

  El Sr. Moragues va donar les raons que va voler. Faltaria més. No anava a dir que ell, com a responsable de la Confederació, era el culpable del fet. I com no, tenia que justificar eixos 6 anys i 7 mesos d'endarreriment del projecte, mentre feia els de Gandia i Oliva, amb ajuntaments del seu partit. No hi ha més.

  I estic ben documentat. Segurament millor que vosté. No cal anar a sentir les justificacions del Sr. Moragues. Hi ha altres mitjans. ¿Per que no parlar en els mateixos redactors del projecte? O llegir-te el projecte? I clar un s'assabenta que el projecte “Obras de laminación y mejora del drenaje de la cuenca del río Vaca (Valencia)” es sotmés al tràmit d'avaluació d'impacte ambiental i que el 13 de juny del 2005 va entrar el document en la Dirección General de Calidad y Evaluación Ambiental enviat per la Confederació del Xúquer. La fase d'informació pública es va iniciar en septiembre del 2008 i es va publicar en el BOE i en el BOPV.

  Es pot vore com tres anys i tres mesos després s'inicia la fase d'informació pública. Això es diu atendre obres URGENTS I PRIORITARIES

  L'expedient està acabat en el més de juny del 2009, però en maig del 2010, és a dir un any després, es demana a la Conselleria de Medi Ambient les repercusions en el LIC Marjal de la Safor, un informe que es va rebre el dia 11 de juny del 2010, un mes despres (la Conselleria del PP va ser ràpida). Eixe document completava els que calia per fer la Declaracio d'Impacte Ambiental (DIA)

  O siga que de juny del 2005, quan s'inicia el tràmit DIA fins el juny del 2010 en que es completa han passat exactament cinc anys. Està clar que interés del PSOE pel Vaca no cap. I mentrestant les obres del Serpis i Vernissa i de la Gallinera, anaven acabant-se i a Tavernes... sense res.

  El PSOE durant sis anys i mig va estar jugant amb els interessos de Tavernes i no va accelerar un projecte que feia falta i molta: El mes d'octubre del 2007 el riu se'n va torna a eixir. Així i tot, ni aleshores el van accelerar i es va aprovar el projecte constructiu quatre any mes tard.

  Sis anys i mig per aprovar un projecte URGENT I PRIORITARI. Busque les justificacions que vulga: no les hi ha.

  ResponderEliminar